Overslaan en naar de inhoud gaan

19 maart 2021: Internationale Dag van de Slaap

Op 19 maart in het de Internationale Dag van de Slaap: de jaarlijkse dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van goede slaap en voor aandoeningen die invloed hebben op de nachtrust. In 2021 focust de organisatie zich op de voordelen die goede, regelmatige slaap met zich meebrengt: “Regular Sleep, Healthy Future”.

Onbehandelde slaapapneu kan grote impact hebben op iemands gezondheid. Diepe slaap is belangrijk om het lichaam weer energie te geven. Apneus – ademstilstanden – voorkomen dat iemand niet in diepe slaap komt en verstoren zo het slaapritme.  Zeker op lange termijn kunnen verschillende organen in het lichaam aangetast worden door deze ademstops.

De cijfers
Volgens cijfers van de ApneuVereniging zijn er naar schatting zo’n 700.000 mensen in Nederland met een serieus apneu. Zo’n 230.000 mensen worden hiervoor behandeld. Een simpele rekensom leert dus dat er nog zo’n 370.000 mensen in Nederland zijn met onbehandeld apneu – en alle gezondheidsklachten en symptomen die daarbij horen.

Mensen kunnen jarenlang rondlopen met slaapapneu. Enerzijds omdat klachten zich geleidelijk ontwikkelen en mensen niet altijd naar de huisarts stappen. Anderzijds omdat apneu nog niet zo lang bekend is en de kennis bij artsen en specialisten nog niet algemeen aanwezig is.

Het laat zien waarom wij het belangrijk vinden om aandacht te hebben voor het belang van goede slaap en aandoeningen die goede slaap beïnvloeden, bijvoorbeeld in de vorm van de Internationale Dag van de Slaap. Benieuwd waarmee VitalAire zorgverleners en cliënten kan ondersteunen als specialist op het gebied van slaapdiagnostiek en slaapapneu? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Learn more about