Overslaan en naar de inhoud gaan

Goede zorg apneupatiënten blijft in basispakket!

Effectieve behandeling van OSA blijft gewoon vanuit het basispakket worden vergoed. Vorig jaar was hierover verwarring ontstaan na uitspraken van het Zorginstituut. In een artikel in het Algemeen Dagblad in oktober werd gesuggereerd dat apneubehandeling een voorbeeld van ‘ineffectieve’ en daarmee ‘schrapbare’ zorg was. Dit leidde tot veel onrust onder patiënten. 

De ApneuVereniging heeft zich direct stevig verweerd tegen de uitspraken van het Zorginstituut. Inmiddels heeft het Zorginstituut laten weten de onrust te betreuren. Het Zorginstituut benadrukt dat effectieve apneubehandeling niet uit het basispakket verdwijnt. ‘Het Zorginstituut heeft in verschillende standpunten geconcludeerd dat medische hulpmiddelen – zoals CPAP, MRA en SPT - bij specifieke OSA-indicaties effectieve zorg zijn. Daarmee zijn ze onderdeel van het verzekerde pakket. Daaraan verandert niks.’

VitalAire  is er altijd van overtuigd geweest dat effectieve apneubehandeling in het basispakket blijft en is blij dat dit door de inspanning vanuit de ApneuVereniging is bevestigd. Hiermee is de onrust over vergoeding van apneuzorg hopelijk beslecht.

Klik hier voor een artikel uit het ApneuMagazine over deze kwestie, inclusief de reactie van het Zorginstituut.