Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud slaapapneu therapie

Tips

Door goed onderhouden en dus ook goed functionerende apparatuur heeft u optimaal profijt van uw therapie.

Onderhoudstips CPAP

Masker

  • De onderdelen van siliconen-gel iedere dag reinigen met warm water en citroenvrij afwasmiddel of babyshampoo, zodat ze vetvrij blijven.
  • Foam onderdelen mogen uitsluitend met een zachte, vochtige doek gereinigd worden. Nooit afspoelen, uitknijpen of uitwringen, omdat de onderdelen hierdoor hun vorm verliezen.
  • Het maskerframe éénmaal per week reinigen met warm water en afwasmiddel.
  • De hoofdband wassen op de hand. Niet in de wasmachine, want hierdoor verliest de hoofdband elasticiteit en gaat het klittenband stuk.

Slang

De slang éénmaal per week doorspoelen in een sopje met warm water. Daarna goed doorspoelen met schoon water. Als uw slang een drukmeetslang (innertube) bevat, zorg er dan eerst voor dat u de drukmeetslang aan beide uiteinden afsluit met de meegeleverde pinnetjes/dopjes. Dit voorkomt vocht in de drukmeetslang.

Filter

De stoffilters dienen regelmatig gereinigd en vervangen te worden. De frequentie verschilt per fabrikant. Raadpleeg de instructies van uw apparaat.

Bevochtiger

U moet de bevochtigingskamer dagelijks omspoelen en drogen. Het water kunt u het best vlak voor gebruik aanvullen. U kunt de kamer vullen met:

  • Gekookt, afgekoeld leidingwater (het koken vermindert de kalk in het water)
  • Gedestilleerd water

Kalkvorming vermindert de werking van de bevochtiger. De bevochtiger dient regelmatig ontkalkt te worden met schoonmaakazijn.

Tip: Het onderhoud kan verschillen per fabrikant. Raadpleeg de instructies die bij uw apparaat horen. Via de webwinkel zijn speciale reinigingsmiddelen, zoals CPAP-reiniger en een slangborstel verkrijgbaar.