Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met CPAP

Goed uitgerust op reis

Om ook op vakantie lekker te kunnen slapen, is het belangrijk door te gaan met uw therapie op uw vakantieadres. U kunt uw CPAP-apparaat prima meenemen op reis.

Tips

Bent u van plan met uw CPAP-apparaat op reis te gaan?

  • Denk aan een wereldstekker en verlengsnoer.
  • Neem reserve-onderdelen en materiaal mee voor noodreparaties aan uw slang of masker, zoals extra stevige tape.
  • Leeg de bevochtiger en het waterbakje, droog ze af en neem ze apart mee. Zo voorkomt u schade aan uw apparatuur.
  • In warme landen is de luchtvochtigheid vaak hoger waardoor u uw bevochtiger misschien niet nodig heeft. Dit scheelt weer in de bagage.

Douane en medische verklaring

Wanneer u naar het buitenland gaat heeft u een medische verklaring van uw arts en een ingevulde douaneverklaring nodig. De douaneverklaring kunt u op www.vitalaire.nl downloaden en zelf invullen. Noteer ook onze contactgegevens en uw persoonlijke informatie, zoals uw behandeldruk, maskertype en -grootte.

Douaneverklaring

PDF - 163.55 KB

Verblijf op hoogte

Wanneer u op grote hoogte verblijft, kan het noodzakelijk zijn dat u de instellingen van uw apparatuur wijzigt. De meeste apparatuur is begrensd van zeeniveau tot ongeveer 2300 meter en past zich tot deze hoogte automatisch aan. Dit verschilt echter per apparaat en raadpleeg daarom altijd de technische specificaties van uw apparatuur. Raadpleeg ook uw behandelend specialist omdat hoogte een negatief effect kan hebben op uw slaapapneu.

Altijd een oplossing

  • Auto, boot, bus, camper of caravan

Als er geen netspanning beschikbaar is, kunt u uw CPAP-apparaat met behulp van een omvormer aansluiten op een 12 of 24 volt aansluiting. Een bevochtiger kan invloed hebben op het soort omvormer dat nodig is. Sommige apparatuur werkt ook op een externe accu. Informeer hiernaar bij onze klantenservice.

  • Trein en cruiseschip

U kunt uw CPAP-apparaat ook gebruiken tijdens lange afstandsreizen. Een slaaptrein of cruiseschip zijn meestal voorzien van standaard stopcontacten. Breng de reismaatschappij tijdig op de hoogte van uw situatie en reserveer een slaapplek met ruimte voor uw CPAP apparaat.

  • Vliegtuig

Bagage

Neem uw CPAP-apparaat, in verband met beschadiging of verlies, mee in uw handbagage. U heeft hier vooraf geen toestemming voor nodig. U kunt uw CPAP-apparaat soms als extra handbagage, naast de toegestane hoeveelheid bagage, meenemen. In dat geval heeft u een bagageverklaring voor medische apparatuur nodig. Deze vraagt u aan bij de luchtvaartmaatschappij. Het scannen van uw bagage bij de douane is niet schadelijk voor de apparatuur.

Lange vlucht

Er is geen medische noodzaak voor het gebruik van uw CPAP-apparatuur tijdens de vlucht, aangezien de slaaptijden vaak kort zijn. Wenst u toch van uw CPAP gebruik te maken tijdens de vlucht, neem dan ruim van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij en informeer welke stroomvoorziening of omvormer u kunt gebruiken.

Let op: De omvormer wordt niet standaard meegeleverd bij uw CPAP-apparaat maar is verkrijgbaar via onze webshop, www.vitalaire-winkel.nl. Als u een externe batterij gebruikt, houd er dan rekening mee dat er een beperking geldt op het aantal batterijen dat u tijdens de vlucht mee mag nemen (meestal 2 stuks).

Uw vakantieadres

Informeer bij uw reisorganisatie of hotel of uw CPAPapparaat kan functioneren op de stroomvoorziening van uw vakantieadres. De meeste CPAP-apparatuur is geschikt voor alle wisselstroomvoorzieningen en schakelt automatisch over tussen 110 en 220 volt.

Storingen in het buitenland

Als uw CPAP-apparaat in het buitenland een storing heeft, kunt u contact opnemen met onze helpdesk, 040 - 250 35 02. Wij proberen dan telefonisch, samen met u, de storing te verhelpen. Als er een vervangend apparaat of toebehoren moet worden opgestuurd naar uw vakantieadres in het buitenland, zijn de verzendkosten voor eigen rekening. De kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar, mogelijk wel door uw reisverzekering.