Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met zuurstof

Onbezorgd op vakantie!

U kunt prima op reis met uw voorgeschreven zuurstof. Wij kunnen ons echter voorstellen dat er veel op u afkomt als u voor het eerst met extra zuurstof op vakantie gaat.

Op reis

Op reis met zuurstof

Ondanks dat u extra zuurstof voorgeschreven heeft gekregen, kunt u prima op reis. Wij adviseren u om ruim van te voren uw voorbereidingen te treffen. Dit voorkomt onnodig veel vakantiestress. Geef bij het boeken van uw vakantie altijd aan dat u extra zuurstof moet gebruiken. De hoteleigenaar, beheerder van de camping of het bungalowpark kan dit namelijk weigeren. Ongeacht waar u naartoe reist, welk vervoer u kiest en hoelang u op vakantie gaat, zorg altijd voor een recente medische verklaring van uw arts. Dus ook indien u met uw eigen auto reist.

Vergoeding binnenland

Het leveren van zuurstof op een vakantieadres in het binnenland wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Als u uw zuurstofvoorziening niet zelf mee kunt nemen, kan VitalAire extra zuurstof leveren op uw vakantieadres. Breng ons hier ruim op tijd, maar minimaal twee weken voor vertrek, van op de hoogte.

Vergoeding buitenland

De vergoeding voor het leveren van zuurstof op uw vakantiebestemming in het buitenland verschilt sterk per zorgeverzekeraar. Door een beperkte vergoeding krijgt u meestal te maken met kosten die voor uw eigen rekening zijn. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de duur van uw verblijf, het type vervoer en uw zuurstofvoorziening. Als u concrete, reisplannen heeft, stel ons hier dan ruim op tijd, maar minimaal vier weken voor vertrek, van op de hoogte. 

U kunt hier de checklist downloaden

Checklist zuurstof op reis

PDF - 1.19 MB

Reizen met de auto

U mag zuurstof voor eigen gebruik gewoon vervoeren in de auto. Niet alle voorzieningen zijn echter even geschikt om te vervoeren. Een mobiele concentrator kan via de accu van de auto worden opgeladen en is daarmee een prima voorziening voor onderweg. Check vooraf de stroomvoorziening van uw auto en concentrator. Daarnaast is het mogelijk om uw (draagbare) zuurstofcilinder of draagset met vloeibare zuurstof mee te nemen in de auto. Zorg in alle gevallen voor een goede ventilatie in de auto. Ook als u reist per auto is het raadzaam om een medische verklaring van uw arts bij u te hebben. Dit kan van belang zijn bij een politiecontrole of een ongeval. Laat met het oog op oververhitting nooit uw zuurstofvoorziening achter in de (kofferruimte van de) auto. Indien u voornemens bent om onderweg te overnachten, informeert u dan vooraf het hotel dat u zuurstof zult gebruiken op uw kamer. 

Reizen met het vliegtuig

Afhankelijk van de fase van de vlucht (taxiën, opstijgen, kruishoogte en landen), verandert de luchtdruk in de cabine. De extra zuurstof die u toegediend krijgt, dient hierop te zijn afgestemd. Daarom adviseren wij u om uw vliegplannen vooraf te overleggen met uw behandelende arts. Vliegen met zuurstof is niet voor iedereen aan te raden. Indien u gaat vliegen dient u te allen tijde te beschikken over een recente medische verklaring, ook wel “Fit-to-Fly” verklaring van uw arts..
Iedere luchtvaartmaatschappij heeft andere voorwaarden ten aanzien van zuurstofvoorziening tijdens de vlucht. Raadpleeg daarom altijd vooraf de voorwaarden op website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Geef tijdens het boeken aan dat je medische apparatuur meeneemt of dat je zuurstofvoorziening nodig hebt in het vliegtuig. De extra kosten voor zuurstof tijdens de vlucht worden niet vergoed.
  
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag u uw eigen mobiele concentrator meenemen tijdens de vlucht. Om veiligheidsredenen is het niet altijd toegestaan om een andere zuurstofvoorziening mee aan boord te nemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn goed ingericht op reizende zuurstofpatiënten en kunnen eventueel zuurstof aan boord van het vliegtuig voor u regelen. Er gelden beperkingen voor deze service. Dien uw verzoek voor extra zuurstof tijdens de vlucht daarom altijd ruim op tijd in bij de luchtvaartmaatschappij. 

Reizen met de boot, bus of trein

Voordat u uw reis boekt, adviseren wij u altijd naar de mogelijkheden en voorwaarden te informeren bij de bus-, boot- of treinmaatschappij. U dient zelf vooraf toestemming te vragen bij de reisorganisatie voor het gebruik van uw zuurstofvoorziening tijdens de reis. Meestal is het voor korte reizen mogelijk om een mobiele concentrator, zuurstofcilinders (2 liter) of in draagtankjes vloeibare zuurstof mee te nemen. Bij een langere reis per boot kan ook gebruik worden gemaakt van een vaste concentrator of een vat met vloeibare zuurstof. Het is van belang dat de systemen tijdens de reis goed kunnen worden vastgezet. Controleer bij het gebruik van een concentrator altijd de stroomvoorziening. 
  
Er zijn ook organisaties, zoals de Zonnebloem die speciale bootreizen organiseren, waarbij zuurstofvoorzieningen en medisch personeel reeds aanwezig zijn.