Overslaan en naar de inhoud gaan

PEP & Verneveling

Thuis vernevelen

PEP & Verneveltherapie

De diagnose

Een vernevelapparaat wordt voorgeschreven door uw arts en dient om op eenvoudige wijze een vloeibaar geneesmiddel in nevel om te zetten. Een vernevelapparaat mag alleen op voorschrift van een arts worden toegepast en andere mensen in uw omgeving mogen deze dus niet gebruiken.

Een vernevelapparaat bestaat uit een compressor en een verneveljet voor het vloeibaar geneesmiddel. Terwijl u rustig ademhaalt, inhaleert u het vernevelde geneesmiddel via een mondstuk (of een neus/mondmasker) waardoor de medicatie goed wordt opgenomen door uw longen.

Voor onze verneveltherapie maken wij gebruik van de apparatuur en toebehoren van PARI. Zodra VitalAire een voorschrift ontvangt, maken wij met u een afspraak voor levering van het vernevelapparaat bij u thuis. Hierbij ontvangt u van onze medewerker een instructie voor gebruik en onderhoud van de apparatuur.

De therapie

De medicijnoplossing in de vorm van nevel wordt bij voorkeur ingeademd via een mondstuk omdat het de meest effectieve wijze van toediening is. In enkele gevallen wordt een neus/mondmasker gebruikt. Belangrijke nadelen van toediening via een masker zijn het verlies aan medicatie en de kans op een geïrriteerde huid rondom de mond.

Bepaalde medicatie zoals antibiotica kunnen schadelijk zijn voor mensen in uw directe omgeving die mogelijk bij het vernevelen een deel van de nevel uit de omgeving inademen. Om dit te voorkomen wordt bij dergelijke medicatie een uitademingsfilter meegeleverd. Het is belangrijk om het uitademingsfilter na iedere vernevelbeurt te vervangen door een schoon filter.

Hygiëne, schoonmaken en onderhoud

Een goed onderhoud van uw apparatuur en de vernevelaar is van groot belang om een effectieve werking te garanderen. Indien de vernevelaar niet goed wordt schoongemaakt na gebruik, kan geneesmiddel achterblijven waardoor de kanaaltjes van de verneveljet gaan verstoppen. Gebruik NOOIT een naald om de kanaaltjes van de vernevelaar schoon te maken. Deze zal daardoor niet meer bruikbaar zijn. Neem voor het reinigen goed de meegeleverde instructies door! Gebrek aan schoonmaak en hygiëne kan leiden tot bacterievorming. Was voor en na het gebruik van de vernevelaar goed uw handen.

Verneveltherapie onderhoudsinstructies

PDF - 640.49 KB

Op reis

Gerust op reis met VitalAire

U kunt u vernevelaar mee nemen op reis met auto, boot of caravan. Eventueel kunt u via VitalAire een speciaal reissysteem aanschaffen dat werkt op een 12V DC batterij.


Als u uw vernevelaar meeneemt in het vliegtuig, adviseren wij u eerst navraag te doen bij onze klantenservice. Sommige maatschappijen staan toe dat u uw eigen vernevelsysteem met accu gebruikt en anderen willen dat u apparatuur van de maatschappij gebruikt, waarvoor kosten in rekening worden gebracht. Neem altijd een Engelstalige brief mee van uw arts waarin staat dat u vernevelapparatuur gebruikt, voorzien van een lijst van de medicatie die u hebt voorgeschreven gekregen. Hierdoor worden problemen bij de douane voorkomen.