Overslaan en naar de inhoud gaan

Ventilatie

Wij ondersteunen onze patiënten en hun families

VitalAire heeft specifieke procedures om de veiligheid en kwaliteit van de zorg voor onze patiënten tijdens de behandeling ventilatie in huis te waarborgen.

Thuisbeademing

Wat is thuisbeademing?

Thuisbeademing wordt ook wel chronische ademhalingsondersteuning genoemd. Het is geen therapie voor een ziekte, maar bestrijdt een symptoom van een ziekte (onvoldoende ademhaling). Het doel van thuisbeademing is het verbeteren van de ademhaling zodat de kwaliteit van leven verbetert. Bij thuisbeademing gebruikt u hulpmiddelen (beademingsapparatuur) om uw ademhaling gedurende de nacht of langer te ondersteunen. U kunt thuis, in een verpleeghuis, focuswoning of andere woonvorm ademhalingsondersteuning krijgen.

Als u ademhalingsproblemen hebt, zijn er verschillende manieren waarmee u geholpen kunt worden.

Non-invasieve beademing

Bij non-invasieve beademing wordt u beademd via uw neus en/of de mond. Daarvoor gebruiken we een neusmasker, neuskussentjes, een neus-mondmasker of een mondstuk.  Dit masker of mondstuk wordt aangesloten op een beademingsapparaat dat de lucht naar binnen blaast.

Invasieve beademing

Bij invasieve beademing wordt u beademd via een tracheostoma. Dit is een opening naar de luchtpijp  (in uw hals)  die met een operatie wordt aangebracht. In het tracheostoma wordt een buisje geplaatst: de ‘tracheacanule’. Via deze tracheacanule blaast een beademingsapparaat lucht rechtstreeks naar de longen.