Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud slaapapneutherapie

Tips

Goed onderhoud van uw CPAP-apparaat is belangrijk voor een effectieve therapie.

Onderhoudstips CPAP

Masker

  • Reinig de onderdelen van siliconengel elke dag met warm water en citroenvrij afwasmiddel of babyshampoo, zodat ze vetvrij blijven.
  • Foam-onderdelen mogen uitsluitend met een zachte, vochtige doek gereinigd worden. U mag deze onderdelen nooit afspoelen, uitknijpen of uitwringen, omdat de onderdelen hierdoor hun vorm verliezen.
  • Reinig het maskerframe éénmaal per week met warm water en afwasmiddel.
  • Was de hoofdband op de hand. Zet deze niet in de afwasmachine, want hierdoor verliest de hoofdband elasticiteit en gaat het klittenband stuk.

Slang

Spoel de slang minimaal één keer per week door in een sopje met warm water. Spoel de slang vervolgens goed door met schoon water. Als uw slang een drukmeetslang (innertube) bevat, zorg dat u eerst de drukmeetslang aan beide uiteinden afsluit met de meegeleverde pinnetjes/dopjes. Dit voorkomt dat er vocht in de drukmeetslang komt.

Filter

Reinig en vervang de stoffilters regelmatig. De frequentie verschilt per fabrikant. Raadpleeg hiervoor de instructies van uw apparaat.

Bevochtiger

Spoel en droog de bevochtigingskamer dagelijks. Het water kunt u het best vlak voor gebruik aanvullen. U kunt de kamer vullen met:

  • Gekookt, afgekoeld leidingwater (het koken vermindert de kalk in het water)
  • Gedestilleerd water

Als er kalk ontstaat, vermindert de werking van de bevochtiger. De bevochtiger dient daarom regelmatig ontkalkt te worden met schoonmaakazijn.

Tip: Het onderhoud kan verschillen per fabrikant. Raadpleeg de instructies die bij uw apparaat horen. Via de webwinkel zijn speciale reinigingsmiddelen, zoals CPAP-reiniger en een slangborstel verkrijgbaar.