Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met CPAP

Goed uitgerust op reis

Voor een goede nachtrust op vakantie, is het belangrijk om door te gaan met uw therapie op uw vakantieadres. U kunt uw CPAP-apparaat meenemen op reis, maar hier zijn wel een aantal voorbereidingen voor vereist.

Tips voor reizen met CPAP

Wilt u uw CPAP-apparaat meenemen op reis? Denk dan aan de volgende zaken.

  • Neem een wereldstekker en verlengsnoer mee.
  • Neem reserve-onderdelen en materiaal mee voor noodreparaties aan uw slang of masker, zoals extra stevige tape.
  • Leeg de bevochtiger en het waterbakje voor vertrek, droog ze af en neem ze apart mee. Zo voorkomt u schade aan uw apparatuur.
  • In warme landen is de luchtvochtigheid vaak hoger, waardoor u uw bevochtiger misschien niet nodig heeft. Dit scheelt weer in de bagage.

Douane- en medische verklaring

Als u naar het buitenland gaat, heeft u een medische verklaring van uw arts en een douaneverklaring nodig voor uw CPAP-apparaat. U kunt het douaneformulier op deze pagina downloaden en vervolgens zelf invullen. Vul de gegevens in en neem deze mee op reis. Neem voor vragen contact op met de servicedesk van VitalAire.

Douaneverklaring

PDF - 163.55 KB

Verblijf op hoogte

Wanneer u op grote hoogte verblijft, kan het nodig zijn om de instellingen van uw apparatuur te wijzigen. De meeste CPAP-apparaten zijn begrensd van zeeniveau tot ongeveer 2300 meter en passen zich tot deze hoogte automatisch aan. Dit kan echter per apparaat verschillen. Raadpleeg daarom altijd de technische specificaties van uw apparatuur. Raadpleeg voor vertrek ook uw behandelend specialist, omdat hoogte een negatief effect kan hebben op uw slaapapneu.

Gebruik CPAP-apparatuur onderweg

  • Auto, boot, bus, camper of caravan

Als er geen netspanning beschikbaar is, kunt u uw CPAP-apparaat met behulp van een omvormer aansluiten op een aansluiting van 12 of 24-volt. Een bevochtiger kan invloed hebben op het soort omvormer dat nodig is. Sommige apparatuur werkt ook op een externe accu. Voor alle informatie kunt u contact opnemen met onze servicemedewerkers.

  • Trein en (cruise)schip

Tijdens langeafstandsreizen met trein of cruiseschip zijn vaak standaard stopcontacten beschikbaar. Wij adviseren de reismaatschappij ruim van tevoren op de hoogte te brengen van uw situatie en een slaapplek te reserveren met voldoende ruimte voor uw CPAP-apparaat.

  • Vliegtuig

Bagage

Om beschadiging of verlies te voorkomen, adviseren wij uw CPAP-apparaat mee te nemen in de handbagage. Hier is geen aparte toestemming voor nodig. Als u het apparaat als extra handbagage mee wilt nemen, dus bovenop de toegestane hoeveelheid bagage, heeft u een bagageverklaring voor medische apparatuur nodig. Vraag deze aan bij uw luchtvaartmaatschappij. De bagagescan is niet schadelijk voor uw apparatuur.

Lange vlucht

Tijdens lange vluchten zijn de slaaptijden vaak kort en daarom is er geen medische noodzaak voor het gebruik van CPAP-apparatuur. Wilt u toch gebruikmaken van het CPAP-apparaat tijdens de vlucht? Neem dan ruim van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij en informeer over de stroomvoorziening of omvormer die u kunt gebruiken.

Houd er rekening mee dat een omvormer niet standaard wordt meegeleverd bij uw CPAP-apparaat. Een omvormer is te verkrijgen via onze webshop. Als u een externe batterij gebruikt, houd er dan rekening mee dat er een beperking geldt voor het maximaal aantal batterijen dat u mee mag nemen tijdens de vlucht.

Uw vakantieadres

Neem ruim van tevoren contact op met uw reisorganisatie of onderkomen om na te vragen of uw CPAP-apparaat kan functioneren op de stroomvoorziening van uw vakantieadres. De meeste CPAP-apparatuur is geschikt voor alle wisselstroomvoorzieningen en schakelt automatisch over tussen 110 en 220 volt.

Storingen in het buitenland

Als uw CPAP-apparaat in het buitenland een storing heeft, kunt u contact opnemen met onze helpdesk via 088-2503500. Wij proberen dan telefonisch, samen met u, de storing te verhelpen. Als er een vervangend apparaat of onderdeel moet worden opgestuurd naar uw vakantieadres in het buitenland, zijn de verzendkosten voor eigen rekening. De kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar, maar mogelijk wel door uw reisverzekering.