Overslaan en naar de inhoud gaan

Slaapapneu apparatuur

Verschillende oplossingen

Behandeling met CPAP

CPAP-apparatuur

 

Mensen met apneu zijn vaak jarenlang van de CPAP afhankelijk. Daarom worden er hoge eisen aan gesteld. De druk moet constant zijn en het apparaat moet nauwkeurig ingesteld worden. De CPAP meet de kleinste verschillen in luchtstroom en past daarop zijn inspanning aan. Fabrikanten besteden ook zorg aan het geluid. De motor van de pomp is bijna geluidloos. U hoort alleen nog het blazen van de lucht.

Afstelling CPAP-apparatuur

Uw therapie begint met een proefperiode. Hierin maakt u gebruik van een auto-CPAP. Dit apparaat past de druk automatisch aan de behoefte van de patiënt aan. Na de proefperiode wordt het apparaat uitgelezen. Aan de hand van het rapport bepaalt uw behandelend arts wat de optimale drukinstelling voor u is. De apparatuur wordt door de verpleegkundige op basis van het advies van de arts ingesteld. In veel gevallen zal aan het einde van de proefperiode de auto-CPAP omgeruild worden voor een CPAP met vaste druk. Wij raden u aan niet zelf de drukinstellingen aan te passen, maar bij vragen over uw therapieverloop contact op te nemen met de verpleegkundige van VitalAire. De keuze voor uw apparaat wordt bepaald door VitalAire in overleg met uw arts. Er bestaan vier soorten apparatuur voor de CPAP-therapie. Elk soort heeft een andere functie en andere werking. De arts bepaalt welke apparatuur het meest geschikt voor u is.

De keuze voor uw apparaat wordt bepaald door VitalAire in overleg met uw arts.

Type apparatuur

CPAP

De standaard CPAP werkt constant met een vaste druk. Een veel voorkomende vaste druk is bijvoorbeeld 8 hPa.

APAP

Deze apparatuur past de druk automatisch aan aan de behoefte van de patiënt op dat moment. De apparatuur reageert wanneer zich een event (een obstructie o.i.d.) dreigt voor te doen. Het APAP verhoogt dan de druk tot het event verholpen is. Ook wordt de APAP veel gebruikt ter titratie (meten wat de optimale druk is).

BiLevel of BPAP

De bilevel CPAP (of BPAP) heeft een hoge en een lage druk. Bipaps worden alleen bij een hoge druk toegepast. Zo'n hoge druk is lastig voor het uitademen. Deze apparatuur geeft bij het uitademen een verlaagde uitademdruk, wat het uitademen vergemakkelijkt.

Flex therapie

Bij de meeste apparatuur is er een mogelijkheid om de in- en uitgeademde lucht te compenseren naar de behoefte van de gebruiker. Het apparaat wordt ingesteld op druk, waarna het reageert op de hoeveelheid lucht die wordt in- en uitgeademd (de 'flow'). Afhankelijk van de flowbehoefte past het apparaat zijn druk aan: bij het inademen naar boven en bij het uitademen naar beneden. Dit principe vergemakkelijkt het ademhalen. Bij de ene fabrikant wordt dit Flex therapie genoemd, de ander noemt het EPR of Comfort +. Bij sommige apparatuur werkt het alleen bij het uitademen.

Instructievideo's slaaprapport apparatuur

Instructievideo slaaprapport ResMed

Instructievideo slaaprapport Philips Dreamstation

Learn more about

VitalAire webshop

VitalAire webshop, voor thuisbehandeling op maat