Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met zuurstof

Onbezorgd op vakantie!

Zuurstoftherapie hoeft geen belemmering te zijn om op reis te gaan. We raden aan om ruim van tevoren de voorbereidingen hiervoor te treffen. Geef bij het boeken van een reis of vakantie altijd aan dat u extra zuurstof gebruikt. Zorg voor een recente medische verklaring van uw arts, ook als u met uw eigen auto reist.

Checklist reizen met zuurstof

Gaat u op reis met zuurstof? Download hier de checklist voor het reizen met zuurstof. Dan weet u zeker dat u overal aan denkt!

Checklist zuurstof op reis

PDF - 1.19 MB

Vergoeding binnenland

Het leveren van zuurstof op een vakantieadres binnen Nederland wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Als u niet in staat bent om zelf de zuurstofvoorziening mee te nemen, verzorgt VitalAire de levering van extra zuurstof op uw vakantieadres. Neem hiervoor minimaal twee weken voor vertrek contact met ons op.

Vergoeding buitenland

Of het leveren van zuurstof aan het buitenland wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar. Mogelijk worden er extra kosten in rekening gebracht. Neem daarom minimaal vier weken voor vertrek contact op met VitalAire om dit samen met ons uit te zoeken.

Reizen met zuurstof in de auto

U mag zuurstof voor eigen gebruik vervoeren in de auto, mits de zuurstofvoorziening hiervoor geschikt is. Er bestaan speciale mobiele concentratoren met een accu voor onderweg. Het is ook mogelijk om een (draagbare) zuurstofcilinder of draagset met vloeibare zuurstof mee te nemen in de auto. Zorg altijd voor een goede ventilatie in de auto. Wij adviseren om een medische verklaring van uw arts mee te nemen als u zuurstof in uw auto vervoert. Dit kan van belang zijn bij bijvoorbeeld een politiecontrole of een ongeval. 

Laat de zuurstofapparatuur nooit achter in de auto. Dit kan leiden tot oververhitting. Als u onderweg ergens overnacht, informeer dan het verblijf vooraf dat u zuurstof gebruikt.

Reizen met zuurstof in het vliegtuig

Vliegen met zuurstof is niet voor iedereen geschikt. U moet daarom over een medische verklaring van uw arts beschikken als u gaat vliegen, ook wel een ‘Fit-to-Fly’-verklaring genoemd. Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende richtlijnen en voorwaarden ten aanzien van zuurstofgebruik tijdens de vlucht. Geef daarom bij het boeken aan dat u medische apparatuur meeneemt of een zuurstofvoorziening nodig hebt tijdens de vlucht. Eventuele extra kosten voor zuurstof tijdens de vlucht worden niet vergoed.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag u een eigen mobiele concentrator meenemen aan boord. Andere voorzieningen zijn niet altijd toegestaan, in verband met de veiligheid. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn voorbereid op reizende zuurstofpatiënten en kunnen eventueel zuurstof aan boord van het vliegtuig voor u regelen. Dien uw verzoek voor extra zuurstof tijdens een vlucht altijd ruim voor vertrek in bij uw luchtvaartmaatschappij.

Afhankelijk van de fase van de vlucht (opstijgen, kruishoogte, landen, taxiën) verandert de luchtdruk in een vliegtuigcabine. De zuurstofapparatuur moet hierop worden afgestemd. Overleg daarom voor vertrek met uw behandelend arts.

Reizen met zuurstof in de boot, bus of trein

Informeer voor vertrek met de reismaatschappij over de mogelijkheden en voorwaarden van extra zuurstof aan boord. U moet zelf toestemming vragen bij de reisorganisatie voor het gebruik van uw zuurstofvoorziening. Op korte reizen zijn kleine zuurstofvoorzieningen vaak toegestaan. Op langere reizen is het gebruik van een vaste concentrator of vat met vloeibare zuurstof mogelijk ook toegestaan. Let erop dat de zuurstofvoorziening tijdens de reis stabiel staat, om te voorkomen dat deze omvalt. Controleer ook altijd de stroomvoorziening.